Számviteli szolgáltatásaink

Szabályzatok felülvizsgálata és elkészítése

 

A szabályzatok elkészítési kötelezettségét szükséges rossznak gondolják sokan, pedig ma már az adóhivatal ellenőrzése is azzal kezdődik, hogy kérik a szabályzatokat és bizony komoly megállapítások születhetnek a szabályok be nem tartásából. Ha a szabályozás nem az alkalmazott gyakorlatot tükrözi, az is adóhatósági megállapításokhoz vezethet.

A számviteli szabályzatok elkészítését és kötelező aktualizálását jogszabályok írják elő. A szabályozottság és a szabályzatok betartása, betartatása komoly menedzsment feladat.

Tapasztalataink alapján a körültekintően elkészített szabályzatok és azok betartatása a működési kockázatokat csökkenti, szabályozottságot ad, ami jelentős mértékben csökkenti a menedzsment felelősségét.

A meglévő szabályzatok felülvizsgálata, vagy szükség esetén elkészítése gyakran igényel külső segítséget a vállalatoknál, melyben hatékony segítséget tudunk nyújtani gyakorlatunk alapján. Szolgáltatásunk végzésében nagy segítségünkre vannak könyvvizsgálataink, valamint igazságügyi szakértői tevékenységünk során szerzett tapasztalataink.

A fontosabb kötelezően elkészítendő szabályzatok:

  • számviteli politika,
  • pénzkezelési szabályzat,
  • leltározási szabályzat,
  • értékelési szabályzat,
  • önköltségkészítési szabályzat